TAG META

Thursday, October 14, 2010

5. Diriku Diganggu Bisikan Iblis Laknatullah


Salam sayang adik-adik sekalian , moga diri kalian di dalam lindungan Allah SWT daripada segala mala petaka dan gangguan syaitan.

Hati ini Kak Fatim nak bercerita tentang pengalaman sedih Kak Fatim semasa bersekolah di Sekolah Seri Puteri, Kuala Lumpur. Sekolah Kak Fatim adalah sebuah sekolah yang terkenal di Malaysia. Sekolah ini dikategorikan dalam gred A pada ketika itu. Namun sekarang ini sekolah ini telahpun dipindahkan ke Putrajaya. Bangunan asalnya masih di situ tetapi ditukar namanya kepada nama lain yang hampir serupa dengan nama asalnya, namun Kak Fatim tidak dapat mengingati nama baru itu.

Baru-baru ini ketika kami berkumpul untuk reunion, Kak Fatim lalu di tepi sekolah berkenaan, perasaan sayu menusuk ke lubuk hati Kak Fatim. Kak Fatim terasa sedih, bukan kerana apa, cuma Kak Fatim teringatkan zaman-zaman kesedihan semasa Kak Fatim berada di sana. Seingat Kak Fatim, selama bersekolah di sana, hati Kak Fatim jarang merasa gembira. Kesedihan menyelubungi hidup Kak Fatim, perasaan rendah diri mengekang Kak Fatim dari menjadi seorang yang ceria. Selain itu, masalah yang paling besar semasa bersekolah di sana adalah... Kak Fatim menghadapi ujian yang sangat getir, tidak mampu dihadapi oleh orang dewasa sekalipun. Kak Fatim mengidap penyakit OCD. Obsessive Compulsive Disorder.

Tentu adik-adik sekalian berasa pelik memikirkan apakah jenis penyakit ini. Inilah penyakit yang paling teruk memngganggu seorang manusia. Sesiapa yang mengidapnya pasti kehilangan sebahagian besar kebahagiaan hidup di dunia. Ah, sedihnya rasa di hati untuk menceritakan hal ini.

Obsessive colpulsive disorder adalah penyakit gangguan syaitan di dalam jiwa pengidapnya yang kronik. Pesakit biasanya membuat sesuatu kerja berulang-ulang, tidak dapat fokus, tidak yakin, was-was dalam segala perbuatan terutamanya perihal ibadah. Hilang kepercayaan diri sendiri. Tidak yakin diri sendiri. Rendah diri. Sentiasa merasa dibenci dan lain-lain. Seingat Kak Fatim, sejak tingkatan satu Kak Fatim mengidap penyakit ini dan berterusan sehingga tahun-tahun selanjutnya. Kak Fatim tidak pernah bercerita kepada sesiapa. Penyakit itu sendiri menyebabkan pesakitnya menjadi seorang yang tidak yakin untuk menyatakan masalahnya pada orang lain. Takut. Malu dan suka menyendiri. Kak Fatim mengelamun sepanjang hari. Tetapi tiada siapa tahu tentang hal ini. Kak Fatim duduk di surau, memegang Al Quran. Membaca. Kemudian menutupnya semua. Kemudian membuka semula. Membaca sedikit. Kemudian menutup kembali. Seketika menangis. Kemudian mengambil wuduk, berkali-kali sehingga basah kuyup baju Kak Fatim.

Semua kawan-kawan sangkakan Kak Fatim seorang yang alim, mereka mengangkat Kak Fatim sebagai iman dan AJK Surau. Aktiviti agama mereka serahkan kepada Kak Fatim. Tetapi mereka tidak langsung mengetahui betapa peritnya hati Kak Fatim ketika itu..

Sekolah Kak Fatim adalah sebuah sekolah yang begitu tua. Terdapat bangunan lama dan pokok-pokok besar di situ. Gazebo adalah kawasan taman yang menggerunkan bagi Kak Fatim. Kak Fatim takut untuk memandang ke arah gazebo dan pohon besar yang terdapat di situ. Bangunan lama. Sungai di belakang sekolah. Ah, begitu menggerunkan.

Semakin lama Kak Fatim menyimpan di dalam hati perasaan yang terganggu itu, keadaan penyakit Kak Fatim menjadi semakin teruk. Pada peringkat awalnya Kak Fatim hanya merasa was-was sahaja, lama kelamaan Kak Fatim mula diganggu oleh bisikan-bisikan jahat di dalam hati. Bisikan-bisikan itu mengganggu Kak Fatim di setiap saat dan setiap masa, tidak kira di mana Kak Fatim berada. Kak Fatim menjadi begitu murung dan keliru. Kak Fatim tidak tahu apa yang hendak di buat. Kak Fatim berasa begitu malu hendak memberitahu kawan-kawan Kak Fatim. Akibatnya Kak Fatim menjadi seorang yang begitu serius, suka marah-marah dan kuat menangis. Kak Fatim menjadi begitu emosional.

Semakin teruk penyakit berkenaan, Kak Fatim mula mempersoalkan taqdir, kenapa Kak Fatim ditaqdirkan sakit begitu rupa, adakah Allah SWT sengaja mahu mentaqdirkan Kak Fatim jadi ahli neraka, adakah Kak Fatim masih Islam, adakah Allah sengaja menganiayai Kak Fatim. Kak Fatim menjadi begitu marah kepada Allah SWT. Di saat gangguan menjadi begitu teruk, Kak Fatim pernah berkata dan ketawakan diri Kak Fatim sendiri. Kak Fatim katakan bahawa Kak Fatim telah menjadi kafir, Allah tidak sayangkan kak Fatim, Allah tidak hirau penderitaan batin Kak Fatim dan lain-lain lagi.

Masih Kak Fatim ingat lagi, satu ketika Kak fatim memasuki tandas . Setelah menggunakannya tiba-tiba air tiada. Kak fatim mengetuk paip dengan marah. Kak Fatim berkata bahawa Allah sengaja menganiayai Kak Fatim. Kak Fatim memohon pada Allah dengan marah, jika air tidak keluar juga, Kak Fatim tidak mahu lagi mengiktiraf Allah sebagai pencipta Kak Fatim. Kak Fatim menganggap Allah tidak ada lagi. Alangkah teruknya penyakit Kak Fatim ketika itu. Kak Fatim menghadapinya setiap saat sehinggalah Kak Fatim tertidur. Apabila bangun tidur pula Kak Fatim terus teringatkan perkara itu semula.

Selain itu timbul pula bisikan-bisikan yang teruk mempersoalkan kejadian Allah SWT. Mempersoalkan kejadian manusia dan berbagai-bagai lagi. pada ketika itu, Kak Fatim sangka Kak Fatim tidak waras lagi. Kerana itulah Kak Fatim tidak pernah membuka mulut menyatakan apa yang sedang Kak Fatim hadapi. Kak Fatim takut semua kawan-kawan mengatakan Kak Fatim orang gila...

Namun, Kak Fatim masih ada keyakinan bahawa Allah nampak apa yang sedang berlaku di dalam diri Kak Fatim, setiap kali Kak Fatim berperang di dalam hati. Ketika keadaan perasaan sangat teruk , Kak Fatim berlari ke surau dan memeluk Al Qur'an sekuat-kuatnya dengan lelehan air mata. Ah, air mata ini mula mengalir mengingatkan kenangan itu.

Pada satu ketika di perhimpunan, pengetua sekolah Pn Wan Azizah Wan Mohd Salleh sedang berucap di pentas. Kak Fatim tidak terdengar langsung apa yang beliau katakan, Kak Fatim hampir pengsan melawan bisikan syaitan yang bertalu-talu bagaikan peluru menghujani bumi Palestin. Hampir Kak Fatim rebah ke tanah, namun perasaan malu menguatkan kaki Kak Fatim yang lemah.

Untung juga di sekolah Kak Fatim terdapat satu kumpulan pelajar Matrikulasi yang dimasukkan selama setahun sebelum mereka menyambung pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia. Kebanyakan mereka terdiri daripada bakal pelajar Kursus Kedoktoran . Sebahagian besar kakak-kakak ini berasal dari Kolej Islam Kelang (sekarang KISAS). Mereka warak dan alim. Kepada merekalah Kak Fatim banyak belajar doa dan latihan menjadi imam.

Pada satu hari, setelah sekian lama menderita, Kak Fatim memberanikan hati bertanya kepada mereka tentang masalah yang Kak Fatim hadapi. Inilah jawapan mereka,

"Fatimah, sebenarnya Fatimah tidak berseorangan menghadapi masalah ini. Ini adalah gangguan iblis. Ada kawan kami yang terkena lebih teruk. Dia berjalan melintasi gereja. Selepas hari tu, setiap kali dia solat, bayangan salib muncil di sejadahnya. Teruk juga dia nak berubat buang sihir itu.. " Kata Kakak matrikulasi itu.

Bertitik tolak dari cerita itu. Kak Fatim mula berasa bahawa Kak Fatim tidak keseorangan. Walaupun Kak Fatim masih menanggung penderitaan itu, namun Kak Fatim dapat buat kesimpulan bahawa kes Kak Fatim bukanlah kes terpencil. Masih ada orang yang bernasib sama seperti Kak Fatim.

Semakin hari Kak Fatim cuba melawan bisikan dengan membuka Al Quran setiap kali timbulnya persoalanan ketuhanan di hati Kak Fatim. Seolah-olah Allah SWT mula membuka jalan kepada Kak Fatim secara perlahan. Setiap kali Kak Fatim membuka Al Quran, Kak Fatim akan terbuka muka surat yang sama. Suran An Nur, ayat 35. Setiap hari Kak Fatim membaca surah itu. walaupun gangguan amat kuat, kak Fatim meneruskan bacaan surah itu termasuklah terjemahannya sekali. Dan air mata.. itulah peneman Kak Fatim yang setia..

Inilah terjemahan surahnya:

" Allah pemberi cahaya langit dan bumi. Perumpamaan cahaya Allah, seumpama lubang yang tidak tembus, yang di dalamnya ada pelita, pelita itu di dalam kaca. Kaca itu bagaikan bintang yang bercahaya. Di nyalai dengan minyaknya dari pohon zaitun yang banyak barakahnya. Yang tidak di timur dan tidak di barat. Minyaknya sahaja hampir menerangi walaupun tidak disinggung api. Cahaya di atas cahaya. Allah memberi cahaya pada sesiapa yang dikehendakinya. Allah memberi perumpamaan kepada umat manusia. Dan Allahlah yang maha mengetahui segala sesuatu." - Surah An Nur, ayat 35

" Mereka-mereka yang tidak beriman. Pekerjaan mereka bagaikan fatamorgana di padang pasir. Mereka yang dahaga menyangkakan ia adalah air. Sehinggalah mereka sampai kepadanya, mereka dapati tiada apa-apa. Akan tetapi mereka mendapati Allah bersama mereka , yang akan membalasi perbuatan mereka dengan api neraka. Dan Allah amat cepat dalam membuat perhitungannya."- Surah Annur, Ayat 39

"Atau keadaan mereka yang tidak beriman. Seumpama kegelapan di dalam lautan yang dalam. Di lapisi dengan gelombang demi gelombang, di atasnya terdapat awam yang gelap. Apabila lelaki itu mengunjurkan tangannya, dia hampir tidak dapat melihatnya. Kepada mereka yang Allah tidak berikan cahaya. Maka tiadalah cahaya untuknya ." Surah Annur , ayat 40.

Inilah ayat-ayat yang Kak Fatim baca saban hari apabila gangguan menjelma sehinggalah Kak Fatim menghafalnya. Seringkali apabila Kak Fatim membuka Al Quran, mukasurat inilah yang akan terbuka untuk Kak Fatim. Kak Fatim akan membacanya sebelum Kak Fatim membaca surah-surah lain. Kak Fatim amat faham apakah yang Allah mahu sampaikan kepada Kak Fatim daripada surah ini...

Ketika di penghujung tingkatan empat, sebuah surau baharu dibina di belakang asrama lama, tempat dorm Kak Fatim. Di surau itulah Kak Fatim ingat yang Kak Fatim sering membaca surah Annur dan mengambil wuduk sehingga basah baju sekolah. Kak Fatim sering merasakan bahawa wuduk Kak Fatim terbatal dan pergi mengambil wuduk semula.

Ketika Kak fatim di tingkatan 5, seorang ustazah baharu telah dihantar bertugas di sekolah Kak Fatim. Ustazah itu berkulit putih, kurus, memakai tudung labuh dan berjubah. Dia sering memakai jubah dan tudung berwarna coklat. Kak Fatim tidak ingat lagi namanya. Suatu hari Kak Fatim ternampak ustazah sedang bersembahyang zohor di surau, kebetulan ketika itu tidak ramai pelajar berada di surau. Kak Fatim memberanikan hati bertanya kepada ustazah perihal penyakit Kak Fatim. Namun, kak Fatim tidak berterus terang tentang kesemua masalah tersebut, Kak Fatim hanya bertanya soalan yang ringkas sahaja.

"Ustazah, kalau di dalam hati kita selalu diganggu oleh lintasan-lintasan dan bisikan syaitan, Bagaimana kita nak buat ya?"

Ustazah itu memberi jawapan yang begitu jelas dan tepat sekali seperti apa yang kak Fatim harapkan.

" Kalau sering datang bisikan-bisikan syaitan yang tidak sepatutnya, was-was dan mempertikaikan hal-hal berkaitan tauhid, kita kena lawan, jangan layan. Setiap kali terlintas sahaja, bacalah:

"Amantu billah, warasulillah. Maknanya -aku beriman dengan Allah dan rasulNya." jawab ustazah itu.

Sejak hari itu Kak Fatim terus mengamalkan tip yang diberi oleh ustazah berkenaan. Selang beberapa hari selepas itu, ganggunan bisikan syaitan semakin kurang. Kak Fatim bersungguh-sungguh melawan dengan mengamalkan zikir itu. Alhamdulillah, penyakit itu akhirnya hilang begitu sahaja. Kak Fatim ingat sebelum peperiksaan SPM, Kak Fatim telah bebas sama sekali dari penyakit itu..

Malangnya, tidak berapa lama sebelum peperiksaan, Kak Fatim perasan yang teman sebelah meja Kak Fatim sering mendengus dan mengamuk. dia menjadi semakin kasar dan suka menampar bahu Kak Fatim. Disebabkan saiznya yang besar, penamparnya itu bukan main sakit lagi. Dia menjadi begitu emosional dan sering mengamuk. Sehinggalah kami berpisah selepas mengambil peperiksaan SPM. Tidak lama selepas kami berpisah, Kak Fatim terbaca dari sebuah majalah. Di bahagian ruangan bicara pembaca, seseorang menceritakan kes yang seakan-akan kes yang Kak Fatim alami. Di dalam warkah kepada kolumnis majalah tersebut, beliau menyatakan kesedihan hatinya kerana menghadapi gangguan perasaan yang teruk ketika hampir peperiksaan SPM. Gangguan itu membisikkan agar dia merasa bangga diri dan menyatakan bahawa dialah yang terbaik dari semua orang. Ketika beliau menjadi makmum, beliau mempertikaikan imam solat berkenaan tetapi bila beliau menjadi iman, beliau merasakan beliaulah yang terbaik. Selain itu beliau juga diganggu oleh bisikan yang seakan sama dengan Kak Fatim. Setelah melihat nama penulisnya, Kak Fatim terkejut besar apabila mendapati bahawa penulisnya adalah jiran sebelah meja Kak Fatim. Mungkinkah iblis berkenaan telah berpindah dari Kak Fatim kepada beliau?

Apa yang ingin Kak Fatim ulaskan di sini adalah bahawa adik-adik harus mensykuri nikmat 'Lailahaillallah Muhammad Rasulullah" . Inilah perkara yang paling mahal sekali di bumi ini. Bukan harta dan wang ringgit. Apa yang terkena kepada Kak Fatim ada natijahnya. Kak Fatim begitu menghargai nikmat iman yang Allah beri sekarang ini . Kak Fatim telah merasai keadaan di mana Kak Fatim amat berharap tetapi tidak mampu mendapatkannya. Kerana seperti firman Allah SWT, jika sekiranya Allah tidak memberi cahaya keimanan kepada seseorang, maka dia tidak akan memperoleh cahaya buat selamanya. Hidupnya akan kelam seperti kelamnya hidup yang Kak Fatim pernah rasakan. Tiada siapa dapat membantu tanpa izin dari Allah SWT.

Janganlah berasa ' tidak mengapa, aku Islam dan aku beriman' semata-mata. Ini kerana tanpa usaha ke atas iman, maka tidak mustahil kita akan mecundang. Selain itu, jangan sekali-kali putus asa dengan rahmat Allah SWT kerana Allah bertindak sebagaimana yang disangkaan oleh makhluknya. Apabila kita ikhlas berusaha dan berdoa, walaupun pada mulanya kita begitu teruk dan merasa marah dengan Allah SWT, lambat laun kita akan tertolong juga kerana sesunggunhya Allah lebih memang tahu apakah keinginan dan harapan yang berada di hati kita.

Kepada sahabat SSPian yang terbaca cerita ini, inilah hakikat yang kawan-kawan tidak ketahui selama ini. Dan kepada iwanqais, kesakitan yang anda tanggung sebenarnya telah saya rasai dan bersabar dan berusahalah. Sesungguhnya Allah itu tiada kan mempersia-siakan hamba-hambaNya.

23 comments:

 1. Assalammualaikum wbt fatimah.. Terkejut baca kisah Fatimah kerana saya juga ada mengalaminya di SSP tapi tak begitu teruk dan kemudiannya ada juga menghadapinya.. Benar keyakinan kepada Allah dan amalan2 membaca Al-Quran dan menghadiri majlis ilmu itulah penawarnya. Kakak2 matrikulasi tu mmg saya masih ingat dan hormati juga dan kerana itu saya bertekad utk menghantar anak2 ke sekolah beraliran ugama. Jika sudi bacalah blog saya www.permatahatiibu-rozana.blogspot.com

  ReplyDelete
 2. Termia Kasih Kak Fatim.Saya Juga Mengalami perkara yang sama sejak berumur 15 tahun.dan kini saya berumur 24 tahun masih mengalami masalah sperti ini.saya mengalami bayangan salib selama 24 jam.dan amat sensitif terhadap perkataan kristian dan agama2 lain.tapi saya bersyukur masih beriman sehingga ke hari ini.Termina kasih sekali lagi.saya akan mengikut langkah-langkah kak Fatim.wasalam

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum akak..
  saya mengalami masalah yang memang sama dengan akak
  saya amat berharap dapat berbincang dengan akak tentang masalah ini
  boleh saya tahu email atau fb akak utk saya bhubung?

  ReplyDelete
 4. Assalamualaikum, Kak Fatim.. tolonglah bntu sy.. sy pn mgalami masalah ini seperti kak fatim, sy btul2 tertekan.. sy xnk diri sy diselubungi dgn bisikan2 syaitan2,sllu keadaan cmnie sy istigfar & mngucpkn dua syahadah berulang2 kli.. boleh sy thu email @pn fb kak

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam... Saya pun hadapi masalah yang sama.. Boleh tak saya tahu awak buat mcmana ya kalau benda ni terjadi.. Saya runsing la.. Boleh bantu saya..

   Delete
  2. Saya menghadapi masalah ni sekarang.....hanya zikir dan berdoa kepadaNYA.mengharapkan perlindungan dari Yang MAHA ESA....

   Delete
  3. Saya menghadapi masalah ni sekarang.....hanya zikir dan berdoa kepadaNYA.mengharapkan perlindungan dari Yang MAHA ESA....

   Delete
 5. Assalamualaikum kak, saya pun menghadapi masalah yang sama. Sampai nak makan pun tak de selera. Mcmana nak atasi masalah ni kak. Saya mintak bantuan.. Saya rasa amat terrekan. Takut sgt. Boleh email saya. Dapatkan no akak

  ReplyDelete
 6. Assalamualaikum .... saya pon menghadapi masalah sama ... sedih tertekan ... hanya Allah yang tahu ... saya dibayangi lintasan hati melibatkan tauhid ... lepas dibayangi saya buntu ... mengucap banyak kali ... saya rasakan saya la manusia yang paling jahat di muka bumi ini ... tolong la saya bimbing la saya ... saya tahu saya tak keseorangan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam, untuk ikhtiar perawatan, boleh juga cuba ke link ini:

   http://husnuzzonloa.blogspot.my/p/rawatan-ocd.html?m=1

   Delete
 7. Assalamualaikum..saya pun mengalami masalah yg sama..pada sesiapa yg mengalami masalah ni jgk, boleh x msg kt sy..0139900268

  ReplyDelete
  Replies
  1. Share yg ni ya:


   Assalamualaikum, PENGUMUMAN :
   Sebuah Seminar Khas
   "Rawati Kehidupan" Untuk Penderita OCD, Anxiety Disorder/ Depression/ IVT akan diadakan pada :

   Ahad , 24 Jan 2016
   Jam 10 pg hingga 5.30 ptg
   Tempat : Ibu Pejabat JKK Kg. Melayu, Batu 16
   48000 Rawang, Selangor (Berhadapan Masjid Jamek Al-Ehsaniah)

   Yuran : RM50
   (bayar waktu pendaftaran)
   Pendaftaran bermula jam 9 pagi

   Speaker : HusnuzzonLoa Consultancy
   Penampilan Khas (Inshaa Allah) : VirginRose VR - Penulis Anxiety and I
   (Turut dijemput, bergantung kpd kelapangan beliau)

   Makan tengahari, sarapan dan tea break disediakan.
   Nota-nota penting juga disertakan.

   Peserta diminta membawa alat tulis dan buku nota.

   Seminar ini mendedahkan cara ikhtiar merawat penyakit dan kehidupan dgn menggunakan Hukum Daya Tarikan (Islamic Law of Attraction) , EFT dan The Power Of NOW.

   EFT atau Emotional freedom technique, lanjutan dari LOA, adalah adaptasi dari akupunture cina, tetapi tdk mnggunakan jarum, hanya ketukan jari pada titik point meridian pada kepala, tangan dan badan.
   Sebagai ikhtiar membebaskan emosi2 negatif yg telah lama terperangkap dalam saraf dan 'subconscious mind'

   Semua perkongsian ilmu dalam sessi rundingcara/ personal coaching yg admin lakukan selama ini akan dibawa ke seminar ini.

   Jangan lepaskan peluang ini. Tempat terhad. Yang berminat sila SMS Nama dan No IC ke:
   019-2154850

   Delete
 8. Asalammualaikum saya pon ada masalah yg
  Sama sedih sgt... tpi kadang2 saya buat tak tahu je sebab UAI kata jgn layan sebab marah pon sia2 sebab syaitan ni takkan berhenti....apa pon kita kena banyak bertaubat... Sebenar dari zaman Nabi lagi dah ada masalah mcm ni....

  Sebagaimana yang diutarakan para sahabat, ‘Wahai Rasulullah, kami terkadang menjumpai lintasan pikiran pada diri kami, andaikan kami dijatuhkan dari langit, lebih kami sukai dari pada mengungkapkan lintasan pikiran itu.’ Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam berkomentar, “Itu bukti adanya iman.” (HR. Muslim 132, Abu Daud 5111, dan yang lainnya).

  Wallahualam

  ReplyDelete
 9. sya pernah mengalami..dah sampai naik lunyai..apa yg saya buat..sya renung agama islam.sya renung al quran..cuba anda tanya ada tak agama dan kitabseindah al quran?ada atau tidak kitab yg menerangkan keesaan Allah jika bukan alquran.Di waktu kita was2 perlu dilawan dgn ilmu.Baca bukti kebenaran al quran.Lintasan itu cuba memesongkan kita sampai kita lupa jalan mudah dlm beragama.TERIMA ALLAH BULAT2..kerana hnya dlm al quran shaja yg mengatakan sifat2 sebenar tuhan yg agung.Kaji agama lain dari segi penyembahan..insha Allah mata dan hati akan terbuka walopon cubaan utk menutup masih ada.Dgn ilmu dan zikir perlahan2 kita akan sampai ke jln Allah..InshaAllah.

  ReplyDelete
 10. salam,saya pon alami perkara yang sama juga makan berbelas tahun jugak la,agak terlampau dasyat jugak la dia punya sembang.(borak2 la dengan dia balik).tapi bg pendapat sy perkara mcm ni xde ubatnya jadi kene pasrah je la sebab tu mmg skop tugasan harian dia kadang2 ada yg sampai ambik overtime.setiap perkara berpasangan jahat baik syurga neraka.kalau xde diorang ape function jadi manusia baik duk dlm syurga terus,so bg saya bersyukur lah,nak marah pon x boleh tu mmg keje dia.kesimpulannya bersyukur la dapat rasa,bukan semua orang penah rasa.haha.

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 12. Ya allah saya pun jd mcm ni.skrg ni pon ada.ada sapa2 taw nak ilang natang ni.ya allah bg taw org ,org susah nak phm.aduh bleh borak..nak buang mcm mana ar ..klu taw tlg call saya 0175352696 din

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam..orng lain xleh buang natang tu..diri sndri kena kuat ..bkn apa aku pon kena siksanya yg amat..tpi ada hikmah ..Allah nk kita dekat dgn denganNYA..jgn putus asa..Rahmt Allah luas

   Delete
 13. Salam ,Cerita aku sma cm akak ni ...aku ni gangguan ni mse aku blajar dkt U ..kena plak hisap rokok haram..aku paranoid..ketakutan dan kerisauan yg amat sngat..time aku trus balik rumah ..aku cerita kt ayah alu drpd A smpai Z ..ayah aku bwk gi klinik ..tkut kkrungan garam..lpstu cuba bwk tenang..tkdapat..alih2 abg aku dpt kesan ada gangguan dlmbadan aku ..sejak dri itu aku xpenah rse nkmat ketenangan smpai dlm hati aku nk mnyalahkan takdir...pstu dia bisik plak pasal ketuhan Allah wujud atau tak..mcm2 la..smpai aku rse dh xwaras...skrng cba nk dektkan diri pada Allah utk mndapatkan keredhaanNya..InsyaAllah akan bantu hambanya..aku cba berserah skrng ok skit ..ada mai jgk tpi xde bertalu2 kerisauan first2 kena..Alhamdulillah

  ReplyDelete
  Replies
  1. 4bulan lepas skrng bisikan dh kurang..xmcm2 awal xleh control mcam2 bisikan dtng smapi feed up

   Delete